Meniu

" Agapia înseamna înaltare prin iubire, culoare si rugaciune "

(Nicolae Grigorescu)

    Manastirea Varatec este, fara indoiala, unul dintre cele mai cunoscute si mai vizitate monumente ale judetului Neamt. Printre ctitorii acestui asezamant nu aflam nici nume voievodale si nici pe cele ale unor mari dregatori ai tarii. Traditia pomeneste numele Maicii Olimpiada, calugarita in fostul Schit Topolita din apropierea Varatecului si venita apoi de la Schitul de maici de la Durau, care, intre anii 1781-1785, intemeiaza o mica isihie in poiana Varatec, cumparata de la padurarul Ion Balanoiu. De altfel, Maica Olimpiada (Balasa Herescu inainte de calugarie) va juca un rol important in asezarea si dezvoltarea obstii monahale de la Varatec, sacrificand intreaga avere, staretind de trei ori si stingandu-se aici in 1842, la venerabila varsta de 85 de ani.
    Dupa constituirea nucleului monahal de la Varatec in perioada 1781-1788, prima stareta randuita aici de Paisie Velicicovschi e Maica Nazaria de la Durau. In 1794 se ridica o a doua biserica de lemn, mai ales ca intre timp Schitul Varatec se unise cu Schitul Topolita, beneficiind si de veniturile pe care le aduceau mosiile acestuia. In 1803, prin hotararea Mitropolitului Veniamin Costache, Varatecul se uneste cu Agapia, dar pentru scurta vreme. Ceva mai tarziu, in 1808, cand numarul monahiilor crescuse spectaculos, a inceput constructia actuala a bisericii "Adormirea Maicii Domnului", eveniment consemnat si in inscriptia din pridvor, scrisa in limba romana cu alfabetul latin.
     Abia incheiata zidirea noii biserici (in 1812), ca peste manastire vin grelele incercari ale anului 1821: odoarele sunt jefuite, calugaritele izgonite sau ucise si insasi Maica Olimpiada scapa cu mare greutate "de sabie" fiind adapostita la Manastirea Secu.
     In anul 1900 un puternic incendiu mistuie cea mai mare parte a chiliilor, arzand si acoperisul bisericii mari impreuna cu cele doua turle de lemn care se adaugasera ulterior si care nu au mai fost refacute. Actualul complex de cladiri din incinta manastirii Varatec s-a construit dupa incendiul din 1900, doar zidul inconjurator - ridicat intre 1808-1812 - pastrandu-se in forma sa initiala.
 

Oferte Speciale

OFERTA

Oferta Paste 2015