Meniu

" Agapia înseamna înaltare prin iubire, culoare si rugaciune "

(Nicolae Grigorescu)

Manastirea Neamt, situata in localitatea Vanatori, la 15 km de Targu Neamt, este una din cele mai vechi si mai importante manastiri din Moldova. Prima mentiune scrisa despre manastirea Neamtului este din 7 ianuarie 1407 si apartine mitropolitului Iosif al Moldovlahiei. In aceasta perioada voievodul Petru I Musat ridica pe locul unui schit mai vechi o biserica din piatra marcand inceputurile asezamantului monastic ca si manastire.
     Cutremurul din 29 august 1471 a afectat-o foarte tare, astfel incat Stefan cel Mare a construit o noua biserica din piatra terminata si sfintita in 1497. In camera mormintelor se afla inmormantat voievodul Stefan al II-lea, fiul lui Alexandru cel Bun si unchiul lui Stefan cel Mare iar in pronaos se gasesc moastele Sfantului Necunoscut, descoperit in incinta manastirii in anul 1986. In biserica se afla o icoana a Maicii Domnului pictata in anul 665 in Israel si care are renumele de a fi facatoare de minuni.
      De asemenea, aici se afla si cea mai mare si cea mai veche biblioteca manastireasca, gazduind peste 15000 de volume, multe avand o vechime de peste 600 de ani, cat si Aghiazmatarul - o cladire circulara aflata la intrarea in manastire, unde se face sfintirea apei in zilele de hram. Tot aici se afla si o impresionanta colectie de obiecte de cult si icoane, unele avand o vechime considerabila.
      Catapeteasma este, la fel ca si la manastirea Secu, poleita cu aur si sculptata in lemn de tei. Aici a trait parintele Cleopa, renumit pentru sfintenia sa si pentru harul sau de indrumator spiritual. In manastire s-a construit recent inca o biserica sfintita in 1997.

Oferte Speciale

OFERTA

Oferta Paste 2015